Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är svensk naturfilm utrotningshotad

Publicerad: 17 mars 2011, 09:32

”SVT har under en längre tid undergrävt möjligheterna att spegla vårt natur- och kulturarv för en bred publik genom TV”.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det skriver Stefan Quinth, ordförande för naturfilmarna i Sverige, i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet. Han konstaterar att den svenska naturfilmen är utrotningshotad – i varje fall i TV.

Enligt Quinth har anslagen för svensk naturfilm krympt successivt, och under en period har SVT inte haft några pengar alls för dessa program. Han är också kritisk till att SVT har monterat ner kompetenser och att det idag saknas naturredaktioner med kompetens om natur- och miljöfilm. Han skriver också att "Sverige har en lång och uppskattad tradition när det gäller naturfilm. Svensk natur- och dokumentärfilm är unik, den speglar vår folksjäl djupt rotad i naturupplevelser och friluftsliv."

Quinth
skriver att Sveriges naturfilmare håller med SVT-chefen Eva Hamilton om att public service måste förnyas och breddas för att fortsätta vara viktigt för hela befolkningen. Däremot tycker de att det är synd att SVT då väljer att köpa in massproducerad utländsk naturfilm – "som ofta i första hand hyllar våghalsiga programledare".

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev