Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är svenska tomater klimatsmartast

Publicerad: 6 september 2011, 07:12

Vid en jämförelse mellan växthustomater från Holland, Sverige och Finland visade det sig att de svenska tomaterna hade minst klimatpåverkan.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Det är jordbruksverket som berättar om en ny undersökning som jämförde växthustomater i Holland, Sverige och Finland. Studien visade att svenska tomatodlare varit snabba på att ställa om till förnybar energi, och därför ansågs de svenska tomaterna vara klimatsmartast.
– Troligen är detta en följd av den svenska energi och klimatpolitiken, men även prisutvecklingen på fossila bränslen påverkar, säger Carin Stenberg på Jordbruksverket.

I Sverige har energi- och koldioxidskatten reda höjts för odlarna och två ytterligare höjningar väntas 2013 och 2015. För de svenska odlare som inte ställt om till förnybar energi blir det därför höga kostnadsökningar. Detta har resulterat i att 75 procent av den svenska tomatarealen är uppvärmd med förnybar energi, eldningsolja och naturgas står för 23 procent. I Holland står naturgas för 96 procent av uppvärmningen och i Finland dominerar olja och torv som står för 51 respektive 18 procent av tomatodlingarnas energiförbrukning.

Förutom klimatsmartare tomater leder den svenska energipolitiken enligt jordbruksverket till en tuffare konkurrens för svenska odlare. Det blir helt enkelt dyrare att producera tomater i Sverige än i exempelvis Holland. Jordbruksverket ser emellertid flera möjligheter för svenska odlare. Bland annat menar man att odlarna kan bli bättre på att informera om att tomaterna är klimatsmarta. Man menar också att det finns ytterligare möjligheter till energieffektivisering bland tomatodlarna.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.