Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är Sverige sämst på att sälja sina miljöinnovationer

Publicerad: 7 juli 2011, 14:42

Att Sverige är bra på att utveckla, men sämre på att sälja, cleantech har varit känt länge. En global ranking visar nu hur dåliga vi är.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Det är WWF:s Magnus Emfel som berättar om en rapport från holländksa wwf som räknat ländernas försäljning av cleantech relaterat BNP. Sverige kommer i rapporten på plats 21:plats. Sämre än länder som Storbritannien, Grekland och Indien. Toppar rankingen gör Danmark på första plats följt av Brasilien och Tyskland. Anledningen till Sveriges usla resultat i rankingen beror enligt Magnus Emfel på att vi är usla på att sälja.
– Vi är relativt bra på forskning och vi satsar relativt mycket där. Det finns också mycket bra teknisk kompetens. Däremot är vi sämre på att sälja våra lösninga och komma ut på marknaden.

Varför är då svennskarna så usla på att sälja sin cleantech?
– Det har ju diskuterats mycket och det finns inga enkla svar. Men det kan ha att göra med skattefrågor, och det faktum Sverige länge präglats av ett litet antal väldigt stora företag. De företag som utvecklar cleantech idag är i regel små företag med färre än tio anställda. Det saknas en naturlig väg ut på marknaden för dessa förtag.

Illustration: WWF.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.