Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför är Sveriges sojaimport ett miljöhot

Publicerad: 2 Oktober 2009, 06:40

Idag presenterar Naturskyddsföreningen en rapport som visar att den svenska importen av soja fördubblats sedan 1990-talet. Enligt organisationen medför den odlade soja en rad miljöproblem.


Ämnen i artikeln:

JordbrukNaturskyddsföreningen

En stor del av den importerade sojan odlas i sydamerika och används sedan i Europa som djurfoder. Naturskyddsföreningen har listat en rad miljöproblem som uppstår av sojahanteringen:

-  "Ökad sojaodling driver på avskogningen av Amazonas och uppodlingen av Cerradon, den brasilianska savannen som är viktig för den biologiska mångfalden. Under de senaste 35 åren har över hälften, cirka 880 000 km2, av Cerradon uppodlats. Avskogningen av Amazonas ökar nu de pågående klimatförändringarna."
- "Sojaodlingen innebär en stor användning av bekämpningsmedel. Gifter som för länge sedan förbjudits i Sverige används. Soja behöver också stor användning av konstgödsel vilket orsakar klimatpåverkan och spridning av miljögiftet kadmium."
- "De globala transporterna av soja bygger på användning av fossila bränslen som påverkar klimatet."
- "Importen av soja till djurtäta områden utan areal för att sprida djurens gödsel medför risker för övergödning av svenska havsområden."

Källa: Naturskyddsföreningen

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.