Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är toalettpapper ett globalt problem

Publicerad: 29 april 2010, 07:44

Varje dag spolas 60 miljoner toalettpappersrullar ner i toaletten – bara i Europa. Nu kan toalettpapper komma att bli ett globalt problem, enligt Worldwatch Institute.


Ämnen i artikeln:

SkogKonsumtion

Nästa gång du sträcker dig efter toalettpappret kan tänka på följande: 60 miljoner toalettpappersrullar spolas ner i Europa varje dag. Och att den genomsnittlige amerikanen använder 57 toalettpappersblad varje dag, vilket är sex gånger så mycket som det globala genomsnittet. Den uppmaningen ger tidningen New Scientist i sitt senaste nummer.

Tidningen hänvisar till en rapport från Worldwatch Institute som uppmärksammat att slöseriet av papper fortsätter att öka i både de rika och i de snabbt växande utvecklingsländerna. Och trots att behovet av toalettpapper ökar konstant, kommer enligt Worldwatch Institute 14,5 miljoner ton kontors- och tidningspapper att dumpas det här årtiondet. Trots att det är perfekt för att återanvändas som toalettpapper.

Besparingspotenitalen här är enligt Worldwatch Institute enorm. Återanvänt papper kräver 64 procent mindre energi och 50 procent mindre vatten och skapar 74 procent mindre luftföroreningar jämfört med papper tillverkat direkt från träd. Det största motståndet mot recycling är enligt Worldwatch att folk vill ha ett "lyxigt" papper i flera lager. Man konstaterar också att problemet växer. Idag är västländerna de största användarna av toalettpapper, men användningen ökar både i Kina och i Afrika.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

SkogKonsumtion

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.