Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är Trumps koloffensiv en återvändsgränd

Publicerad: 30 mars 2017, 07:33

Att Trump signerat en exekutiv order som försöker nedmontera Obamas klimatpolitik är ett bakslag för klimatarbetet. Men mycket talar för att omställningen mot en koldioxidsnål ekonomi kommer att fortsätta både i USA och internationellt, skriver Lars Zetterberg, klimatexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet i en aktuell analys.


Ämnen i artikeln:

UsaDonald Trump

Det kom inte som en chock när Trump tidigare i veckan skrev under en exekutiv order som nedmonterar viktiga delar av den klimatpolitik som Obama infört. Likväl skapar beslutet frustration och ilska. Att han valde att skriva under ordern i det amerikanska Naturvårdsverkets lokaler tillsammans med representanter för kolindustrin var förstås ett medvetet försök att förödmjuka sina motståndare. Många är vi som undrar om den globala enighet och positiva stämning som växte ur klimatmötet i Paris för ett drygt år sedan riskerar att brytas upp och ersättas av uppgivenhet.

Så hur illa är det? Trumps order riktar sig huvudsakligen mot Clean Power Plan, den lagstiftning som avser hindra nybyggnation av kolkraftverk. Men det är inte så enkelt att ändra miljölagstiftning i USA. Sådana försök kommer sannolikt att leda till en omständig process av regeländringar och möjligen rättstvister. Tjänstemännen måste dessutom förklara varför de kommer fram till den motsatta slutsatsen jämfört med tjänstemännen under Obamas tid. Det tog lång tid att införa Clean Power Plan och det kommer att ta lång tid att ta bort den.

Man kan undra om Trump kommer att få USA att lämna Parisöverenskommelsen, den som ålägger USA att minska växthusgasutsläppen med 26-28 procent till år 2025 jämfört med år 2005. Detta nämns inte i den exekutiva ordern, men det skulle sannolikt också ta mer än fyra år att genomföra.

Men den stora risken, som jag ser det, är att Trump förhalar USA:s minskningar av koldioxidutsläppen. Inför klimatmötet i Paris tog USA och Kina på sig ledartröjan och visade världen sin avsikt att bekämpa utsläppen av växthusgaser. Det var helt avgörande för att få med utvecklingsländerna och därmed nå en bred klimatöverenskommelse. Om nu USA bromsar sitt klimatarbete riskerar andra länder att göra likadant. ”Om inte USA vill anstränga sig, varför ska vi göra det?”. Med Trump kommer USA:s roll som drivande kraft i klimatarbetet att förloras. Som motvikt ska nämnas att på klimatmötet i Marrakesh, som pågick samtidigt som Trump valdes till president, visade världens övriga länder upp en enad front och en övertygelse att Parisöverenskommelsen ska uppfyllas med samma kraft som tidigare.

Man ska också veta att mycket av klimatomställningen genomförs av rent ekonomiska skäl. I USA har kolanvändningen minskat under lång tid och utkonkurrerats av framförallt gas. Vindkraft och solel är på många platser konkurrenskraftiga jämfört med kolkraft. Stora effektiviseringspotentialer förekommer i stort sett inom all energianvändning vilket sparar både pengar och minskar utsläpp. Elbilar håller på att slå igenom på stor skala. Detta kan Trumps politik inte stoppa.

Dessutom sker mycket av klimatarbetet i USA på delstatsnivå och under stark självständighet. Många amerikanska delstater driver en klimatpolitik som väl matchar Sveriges i fråga om ambitionsnivå. Jerry Brown, guvernör för en av de mest progressiva delstaterna Kalifornien, kommenterar Trumps beslut med att säga att “raderandet av klimatändringar sker kanske i Donald Trumps huvud, men ingen annanstans”. Undersökningar på delstatsnivå har visat att majoriten av amerikanerna stödjer en begränsning av koldioxidutsläpp från kolkraftverk, alltså även i de kolrika staterna Kentucky och Virginia. Inte ens företrädare för elbranschen tror att Trumps politik kommer att leda till nyinvesteringar i kolkraftverk. I tillägg till klimatpåverkan leder kolkraften även till stora hälsoeffekter som märks i närtid och på lokal nivå. Dessa effekter är mer påtagliga och leder till ett motstånd mot kolkraften bland medborgare och institutioner.

Parisavtalet visade att hela världen är övertygad om att växthusgasutsläppen måste minska kraftigt och snabbt. Det pågår en massiv global transformation från ett fossilbaserat samhälle till ett som bygger på förnybara energislag. De kommande decennierna kommer det att satsats enormt på förnybar energi, klimatneutrala transporter och en koldioxidsnål industri. Många av lösningarna är redan här och är redan kommersiellt fördelaktiga jämfört med gammal fossil teknik. Den globala efterfrågan på klimatsnåla lösningar kommer att mångdubblas. Länder och kommuner som går före kommer att stå väl rustade i framtiden. De företag som utvecklar den nya tekniken kommer att skörda exportframgångar. Det förstår även Trumps republikanska partivänner. Om USA vänder den förnybara energin ryggen riskerar man att inte hänga med i utvecklingen och de affärsmöjligheter som den nya klimatsmarta tekniken innebär. Trump kan inte stoppa den globala rörelse som pågår för att fasa ut fossila bränslen ur ekonomin. Han gör så gott han kan för att sätta käppar i hjulet och det är illa nog. Men för alla andra gäller det att behålla kompassriktningen och fortsätta transformationen mot ett koldioxidsnålt samhälle. Det kommer att löna sig.

IVL

Lars Zetterberg
Fil Dr, IVL Svenska Miljöinstitutet
Programchef Mistra Carbon Exit

Ämnen i artikeln:

UsaDonald Trump

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.