Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är tydlighet viktigast på jobbet

Publicerad: 12 september 2013, 10:19

Hur arbetsplatsen är organiserad spelar ingen roll för hur vi mår på jobbet. Det viktiga är att mål och förväntningar är tydliga för alla, hävdar folkhälsovetaren Cathrine Reineholm.


Lean eller inte lean – är det frågan? Inte när det gäller medarbetarnas välbefinnande, enligt Cathrine Reineholm, folkhälsovetare vid Linköpings universitet.

Hennes forskning visar att själva organisationsformen inte har någon betydelse för de anställdas hälsa. Det viktiga är att organisationen är tydlig och att mål och förväntningar är klara.

– Det viktiga är att formen man valt genomförs fullt ut i hela organisationen, säger Cathrine Reineholm.

Det är framför allt tre faktorer som spelar roll för hur vi mår på jobbet: kontroll, autonomi och variation. Den övergripande faktorn är tydligheten.

– Jag måste veta vad som förväntas av mig. En arbetsgivare kan inte bara säga att ”det här är vårt nästa mål”. Alla i organisationen måste förstå vad det innebär för just dem. Är det otydligt spelar det ingen roll hur mycket variation eller kontroll det är i jobbet för man kan ändå inte använda det.

Även sociala relationer har stor betydelse för hälsan på jobbet. I en arbetsgrupp måste det finnas en vi-känsla, alla ska känna sig som en i gänget, lita på varandra och stötta varandra.

– Klistret mellan människor är viktigare än många tror. Tempot kan vara högt och man kan ta mycket skit, så länge arbetsgruppen fungerar, säger Catrine Reineholm.

Att allt mer arbete sker i projektgrupper ställer nya krav. Det gäller att ha en social kompetens och att anpassa sig, men också att kunna förhandla och medla i gruppen. Även här är förutsättningen att det är klart för alla vad gruppen ska uppnå.

– Risken för missförstånd i gruppen minskar och man undviker mycket onödiga konflikter när alla vet vilken roll gruppen har och vad som ska göras.

Enligt Cathrine Reineholm bör det hälsobefrämjande arbetet inte utgå enbart från individen, utan från hela organisationen.

– På många arbetsplatser ställs det fram fruktkorgar och man betalar gymkort för att fixa individen. Det är dock organisationen och arbetsgivaren som skapar förutsättningarna för att en person ska utvecklas och trivas på jobbet.

Hon tycker att många arbetsgivare har gjort det enkelt för sig som inte jobbar med helheten.

– Har man hög sjukfrånvaro och ska göra en hälsofrämjande insats dras det i gång antirökkampanjer eller fysiska aktiviteter, men förmodligen är det inte främst individernas livsstil det handlar om. Det är arbetsplatsen man behöver jobba med.

Karin Myrén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.