Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är varannan chef missnöjd med jobbet

Publicerad: 11 mars 2011, 06:37

För låg lön, dåliga utvecklingsmöjligheter och obefintlig karriärutveckling. Det är de främsta faktorerna som leder till missnöje bland cheferna.


I en ny undersökning gjord av managementbolaget Accenture bland 3400 chefer i 29 länder, däribland Sverige, säger sig endast 43 procent av kvinnorna och 42 procent av männen vara nöjda med sitt jobb.

Nästintill varannan chef anser sig vara underbetald, medan en tredjedel tycker att utvecklingsmöjligheterna är för dåliga. En av tre ser ingen möjlighet till karriärutveckling på sitt jobb, samtidigt som en nästan lika stor andel har en ”känsla av att sitta fast”.

Men trots missnöjet är det många som väljer att stanna på sin befintliga arbetsplats. Istället försöker de finna nya utvecklingsmöjligheter internt. 6 av 10 chefer uppger också att de kommer att satsa på att utveckla sin kompetens under 2011 för att uppnå sina karriärmål.

Undersökningen visade också på:

- Att färre kvinnor än män bett om löneökning (44 procent respektive 48 procent) och befordran (28 procent och 39 procent).
- Att en knapp tredjedel av cheferna hade en formell eller informell mentor.

- Att även om över hälften av de tillfrågade sade sig vara nöjda med den karriärnivå de uppnått, tyckte fler kvinnor än män (63 procent och 55 procent) att de inte klättrat snabbt nog.
- Att det som lockar mest med att klättra i karriären är högre lön, nya och utmanande arbetsuppgifter, flexibla arbetsmöjligheter och chefsbefattningar inom företaget, i fallande ordning.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev