lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är vargkaoset Maria Ågrens fel

Publicerad: 28 februari 2013, 13:40

Ansvaret för vinterns kaotiska utveckling i vargjaktsfrågan vilar tungt på
Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson i en debattartikel i SvD.

Ämnen i artikeln:

VargVargjaktNaturvårdsverket

När EU-kommissionen underkänt regeringens motiv för ännu en vargjakt så gjorde Maria Ågren bedömningen att det inte skulle bli någon jakt i vinter. Men kort därefter ändrade hon sig och beslutade att 16 vargar trots allt skulle skjutas – utan att någon ny fakta inkommit.

– Det var länge sedan en myndighetschef så tydligt gav efter för politiskt tryck utan stöd i lag. De senaste månaderna har Naturvårdsverkets jaktbeslut stött på patrull i domstol efter domstol, skriver Mikael Karlsson i SvD.

Han skriver också att Naturskyddsföreningen inte alltid motsätter sig vargjakt, och att det kan vara ett nödvändigt ont om skadorna är omfattande och förebyggande åtgärder inte räcker till. Men poängterar också att sådan jakt måste vila på laglig grund, och inte motverka att vargstammen blir livskraftig.

– Trots att förvaltningsrätten dessutom upphävde (det första) jaktbeslutet, vilket innebar att Junselehanen sköts i strid med lagen, beslutade alltså Naturvårdsverket igår om en ny jakt på den kvarvarande tiken, Skandinaviens kanske mest värdefulla varg, skriver Mikael Karlsson, som inte är förvånad över att förvaltningsrätten några timmar senare återigen stoppade jakten.

Nu bjuder han in Ågren till ett samtal i förhoppningen att hon framöver ska ”söka dialog istället för skott i blindo”.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev