Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför är vi på väg mot en ond cirkel av megabränder

Publicerad: 12 maj 2011, 07:50

Klimatförändringen bidrar till fler stora skogsbränder i världen – så kallade megabränder. Samtidigt kan dessa bränder i sig vara en bidragande faktor till den globala uppvärmningen. Vi är på väg in i en ond cirkel, enligt en ny rapport från FAO.


Ämnen i artikeln:

SkogKlimatetForskning

Det är FN-organet FAO som i dagarna släppte en ny rapport om såkallade megabränder – jättelika skogsbränder som bilivit allt vanligare de senaste åren. Bränderna kan enligt FAO vara en bidragande faktor till den globala uppvärmningen, och FAO uppmanar nu världens beslutsfattare att införa genomgripande strategier för skogsbrandsbekämpning. Man vill också att länderna blir bättre på att övervaka koldioxidutsläppen från skogsbränder.
– Megabränder är främst orsakade av människan och de kommer troligen att bli allt vanligare som en följd av klimatförändringen, men nu misstänker vi att bränderna i sig själva är en del av en ond cirkel som skyndar på den globala uppvärmningen, säger Pieter van Lierop vid FAO:s avdelning för skogsfrågor.

FAO berättar i sin rapport om två aktuella exempel på megabränder –
brandkatastrofen ”Black Saturday” i Australien 2009 som dödade 173 människor och brände ner flera städer samt de rekordstora bränderna i Ryssland där 62 människor omkom och cirka 2,3 miljoner hektar mark eldhärjades till följd av över 32 000 bränder. Nästan alla megabränder som studerats i den här analysen hade orsakats av människor. Ofta anläggs bränderna avsiktligt för att frigöra mark i jordbruks- eller exploateringssyfte.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

SkogKlimatetForskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.