Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför äter vi för mycket salt

Publicerad: 11 Mars 2009, 07:57

Vi äter för mycket salt och det är inte bra. En anledning till överintaget kan vara att det får oss på bättre humör.


Råttor som får för lite natriumklorid, vanligt salt, undviker sådant de normalt sätt gillar, exempelvis att dricka söta vätskor eller att trycka på knappar som åstadkommer behaglig stimulans i råttornas hjärnor. Det rapporterar Scienceblog och hänvisar till forskning på University of Iowa som pekar på att salt därmed kan vara en faktor vid depression.

– Saker som normalt sett borde vara behagliga för råttor åstadkom inte samma grad av njutning vilket får oss att tro att saltunderskott och begäret förknippat med salt kan föranleda ett av nyckelsymptomen förknippat med depression, säger Kim Johnson, psykolog på University of Iowa, enligt Scienceblog.

Symptomen kan inte beskrivas som fullt utvecklad depression eftersom att en lång rad faktorer spelar in. Men förlusten av behag vid normalt sett behagliga händelser är en av de viktigaste egenskaperna hos psykologisk depression, menar Johnson.

Tanken att salt är en naturlig humörförbättrare får forskarna i Iowa att misstänka att det är orsaken till att människor är så benägna att överkonsumera salt trots de väl kända hälsoriskerna med ett för högt saltintag.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.