Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför backar EU från utsläppskrav på flygtrafiken

Publicerad: 5 september 2013, 11:00

EU backar från tidigare krav på utsläppsrätter för alla flygresor till och från EU-länder. Det bekräftats till Ekot av en person med insyn i förhandlingarna FN:s flygorgan ICAO.


Protester från bland annat USA och Kina har lett till att EU väntas anpassa sina krav.
Flyget är en stor källa till utsläpp av växthusgaser. En flygresa mellan London och New York, tur och retur, släpper ut lika mycket gaser som en genomsnittlig EU-medborgare gör genom att värma sin bostad i ett år, enligt EU-kommissionen.

Fram till år 2020 beräknas koldioxidutsläppen från flyget öka med cirka 70 procent. Därför kom EU:s regler i början av förra året, att alla flygbolag som flyger till och från EU-länder måste köpa utsläppsrätter.
Men beslutet fick motstånd från bland annat USA och Kina som tyckte det var fel att EU ska reglera trafik utanför sitt eget territorium.
Kina hotade med att bojkotta planerade köp av franska Airbus-flygplan och USA begärde att EU-domstolen skulle pröva om EU:s regler var lagliga, skriver Sveriges Radio.

I slutet av förra året frös därför EU sitt krav på utsläppshandel för flygbolag från länder utanför EU på ett år. Under tiden hoppades EU att få en global utsläppshandel genom FN:s flygorgan ICAO.
Men inför de kommande förhandlingarna med ICAO nu i september har EU släppt sitt ursprungskrav. Det bekräftats till Ekot av en person med insyn i förhandlingarna.
I stället för att tvinga de utomeuropeiska flygbolagen att köpa utsläppsrätter för hela flygsträckan, så anser nu EU att det ska räcka att bolagen betalar för sina utsläpp först när de flyger in i EU-ländernas luftrum, skriver Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.