Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför behöver alla börja prata klimatanpassning, tyvärr…

Publicerad: 26 augusti 2016, 06:37

Vi har faktiskt inte råd att låta bli…


Dagar, veckor, månader och år går. Hockeyklubborna består. Koncentration klimatgaser i atmosfären ökar stadigt. En grad, två grader, sannolikt tre graders temperaturhöjning har vi framför oss.

Det är utom tvivel att alla kommuner och de absolut största delarna av näringslivet, direkt eller indirekt, kommer att möta tuffa konsekvenserna av ett varmare klimat. Havsnivåhöjningar, förändrade nederbördsmönster och temperaturökningar rubbar stora delar av samhället och de ekosystem som förser oss med råvaror och resurser.

Den största delen av effekter och konsekvenser ligger fortfarande oupptäckta som stora och påtagliga risker.

I juni presenterade IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Svensk Försäkring sin granskning av hur klimatanpassningsarbetet går i Sveriges kommuner.

Den slår fast att var femte kommun inte har påbörjat ett klimatanpassningsarbete och att drygt en fjärdedel inte har analyserat hur kommunen kan komma att påverkas av klimatförändringar. Större och kustnära kommuner har kommit längre än mindre. Att klimatanpassningsarbetet släpar efter kan bland annat bero på bristande politik.

Kommunerna som är nyckelaktörer i klimatanpassningsarbetet har mycket kvar att göra. Ännu mer återstår i näringslivet.

En sak är dock väldigt tydlig och klar vad gäller investeringar i förebyggande klimatanpassningsinvesteringar : den långsiktiga nyttan kommer alltid vara större än kostnaderna.

Det är nu tid för samhället att på löpande band göra risk- och sårbarhetsanalyser och kompletterande kostnadsnyttoanalyser över de möjliga klimatsäkrande åtgärderna.

För att vi inte, varken samhället, enskilda kommuner eller enskilda företag, har råd att låta bli.

Hur gör man då?

Välkommen på konferensen Klimatanpassning Sverige den 7 september. 

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.