Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför ”behöver” världen mer olja än någonsin i år

Publicerad: 15 april 2010, 07:29

Organisationen IEA, International Energy Agency, hävdar att det globala oljebehovet i år kommer bli större än det någonsin varit förut.


Det globala oljebehovet kommer att nå rekordnivåer i år. Det menar IEA som reviderar upp sina prognoser för den totala oljekonsumtionen, skriver Reuters. Ökningen av oljebehovet beror främst på att världen håller på att återhämta sig från den ekonomiska krisen.

IEA ökar sina prognoser och menar att behovet i år kommer att uppgå till 1,67 miljoner fat per dag – vilket är 100 000 mer än i den tidigare prognosen. IEA räknar också på genomsnittsbehovet på olja och uppger att det i år kommer att nå 86,6 miljoner fat per dag år 2010. Det är mer än det tidigare rekordet som var på 86,5 miljoner ton per dag under högkonjunktur-året 2007.
– Det finns tecken som tyder på att oljebehovet ökar i Nordamerika, Stilla havs-regionen, Asien och i Mellanöstern medan konsumtionen i Europa fortfarande står still, säger IEA:s David Fyfe till Reuters.

Samtidigt som efterfrågan ökar fortsätter priserna vara höga. Förra veckan nådde det globala oljepriset 87 dollar per fat, vilket är över det som IEA anser vara idealiskt för producenter och konsumenter. IEA menar att det höga oljepriset kan komma att hämma den ekonomiska tillväxten.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.