Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför blev 2012 det bästa året i världshistorien

Publicerad: 20 december 2012, 12:25

Det kanske inte känns så, men 2012 var enligt vissa det bästa året någonsin.


Trots världsekonomisk kris, stridigheter i Mellanöstern, inbördeskrig i Syrien, ständigt ökande utsläpp av växthusgaser och ett USA på ruinens brant så pekar mycket på att 2012 är det bästa året i världshistorien. Det menar i varje fall den brittiska konservativa veckotidningen The Spectator.

The Spectator har tittat på statistiken och konstaterar att aldrig tidigare har så få svultit eller varit sjuka. Man konstaterar också att vi aldrig någonsin levt i sådan rikedom och att fattigdomen aldrig förr har minskat så snabbt. Enligt The Spectator var 2012 också året då minst antal människor dödats i krig eller naturkatastrofer och man påminner om de stora framgångarna inom medicinsk forskning som gör att vi blir friskare och lever längre.

Slutligen avfärdar The Spectator också alla "domedagsprofeter" som konstaterar att den här kraftiga tillväxten inte är hållbar och att den driver fram allvarliga miljöskador. Istället påpekar man att den rika världens ekonomier växt med 6 procent de senaste 7 åren – samtidigt som användningen av fossila bränslen minskat med 4 procent. Och detta, hävdar The Spectatoer, "har ingenting att göra med skatter eller vindkraft". Istället drivs utvecklingen av marknadens efterfrågan på effektivare bilar och fabriker.

Peak oil då? Inget att oroa sig över enligt The Spectator som pekar på de "fantastiska landvinningar" som gjorts inom "fracking-teknik" som gör att man kan utvinna olja nästan var som helst. The Specator gläds till och med över att vi idag, som de uttrycker det, lever i ett energimässigt överflöd. Slutligen slår The Spectator fast att återhämtningen efter den stora stormen Sandy i USA tydligt visar att mänskligheten har en väldig motståndskraft mot förändringar. Så grattis allihop, hälsar The Spectator, för ett fantastiskt 2012.

Slutligen frågar vi dig kära läsare – tycker du att 2012 var det bästa året i världshistorien? Använd gärna vårt kommentarsfält nedan!

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.