Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför blev din sommar-el dyr

Publicerad: 2 september 2010, 05:24

Sommarens elpriser blev högre än i fjol. Det här är anledningen.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Medan de fasta elpriserna sjönk i sommar förblev de rörliga elpriserna relativt oförändrade mellan juni och augusti. Jämfört med samma period i fjol blev dock elpriserna högre. Orsaken är sommarens låga nivåer i vattenmagasinen, rapporterar Energimarknadsinspektionen.

– Att vi haft högre priser den här sommaren beror främst på osäkerheten i vattenkraftproduktionen. Nivåerna i de svenska och norska vattenmagasinen har nu stabiliserats något sedan i mitten av juli, men ligger fortfarande under det normala, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen, i ett pressmeddelande.

Fastpriset under sommaren blev i snitt 107 öre per kWh för konsumenter med en årsförbrukning på 20.000 kWh. I fjol låg priset på 102 öre per kWh. Det rörliga priset hamnade på i snitt 98 öre per kWh jämfört med 95 öre per kWh i fjol.

Undet det sista halvåret 2009 och i början av 2010 steg elpriserna kraftigt till följd av bland annat låga temperaturer och mycket låg kärnkraftskapacitet. Från mars och framåt har utvecklingen vänt tack vare högre temperaturer och högre tillgänglighet i kärnkraftverken, menar Energimarknadsinspektionen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.