Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför bli klara fjällsjöar bruna

Publicerad: 24 Maj 2010, 07:57

Klara fjällsköar kan komma att bli brunare och allt mer likna skogssjöar. Något som kan få stora konsekvenser för ekosystemen i fjällmiljön.


Det är Jenny Ask vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap på Umeå universitet som i sin avhandling "Kolomsättning i klarvatten- och brunvattensjöar" berättar om den förändring som väntar klara fjällsjöar om temperaturen höjs av klimatförändringen.
– Om de klara fjällsjöarna blir brunare kan det bland annat leda till att de inte kan producera lika mycket biomassa och att de avger mer koldioxid till atmosfären, berättar Jenny Ask.

Anldedningen att klara fjällsköar kan bli bruna skogssjöar är enkel. I ett varmare klimat ökar produktiviteten i den kringliggande marken och trädgränsen förflyttas uppåt. Detta leder i sin tur till att inflödet av färgat organiskt material ökar till fjällsjön som därmed blir brunare och mer och mer kommer att likna en skogssjö.

Jenny Ask visar i sin avhandling att den mesta basproduktionen i klara fjällsköar sker på sjöbotten då ljusintaget är stort. I bruna skogssjöar sker basproduktionen främst i själva vattenmassan. Jenny Ask konstaterar också att den totala basproduktionen är hög i fjällsjöar och att den minskar ju brunare sjön är – samtidigt som respirationen ökar.
– Alltså avger bruna sjöar mer koldioxid till atmosfären än vad klara sjöar gör, och de har en lägre basproduktion. Att basproduktionen är lägre beror på att bruna sjöar inte släpper in lika mycket ljus som sjöar med klart vatten. Alger behöver solljus till sin fotosyntes, och speciellt fastsittande alger missgynnas då ljusklimatet i en sjö försämras, förklarar Jenny Ask.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.