Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför blir det brist på solpaneler i år

Publicerad: 23 april 2010, 04:23

Analytikerna trimmar upp försäljningsprognoserna rejält. Men ojämn efterfrågan ställer till det för tillverkarna.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolcellerTeknik

I februari trodde analytikerna på Isuppli att 8,3 GW solpaneler skulle installeras globalt under 2010. Nu justeras prognosen upp till hela 13,6 GW. Om den senare siffran stämmer skulle installationerna överstiga siffrorna för 2009 med respektingivande 93 procent.

Bakom den justerade prognosen ligger främst situationen i Tyskland där en kombination av väder och politik komplicerar läget. Under det första och tredje kvartalet påverkas försäljningen negativt av den kalla vintern som givit en inbromsning i installationer och de förestående sänkningarna av inmatningstariffer för solenergiproducenter i Tyskland.

Samma parametrar väntas ge rusning efter solpaneler under det övriga året. Under andra kvartalet ska ett uppdämt behov i Tyskland till följd av vintern tillgodoses samtidigt som inmatningstarifferna försämras i Italien och Tjeckien under 2011 vilket ger bra försäljning under årets sista kvartal. Fallande priser på paneler väntas också driva på försäljningen.

Det blir alltså ingen enkel resa för leverantörerna att tillgodose köparna, spår Isuppli. Svårigheterna att ha koll på efterfrågan kommer att ge en brist på både paneler och omformare under året, tror analysföretaget.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.