Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför blir du ineffektiv i kontorslandskap

Publicerad: 4 mars 2014, 09:03

Oväsen från kollegor och surrande datorer är vanliga inslag för de som sitter i ett kontorslandskap. I många fall leder störningsmomenten till att medarbetarna gör misstag och blir mindre produktiva.


Kontorslandskap fortsätter att vara en vanlig utformning av arbetsplatsen, trots att studier visar på att det i många fall har en negativ inverkan på arbetsmiljön.

Snack mellan kollegor, ringande telefoner och smatter från tangentbord är några av de komponenter i ett kontorslandskap som de anställda behöver stå ut med för att bibehålla koncentrationen.

I många fall blir dock bruset för kraftigt för att ignorera. Sex av tio medarbetare som sitter i öppna kontor upplever en försämrad koncentrationsförmåga och för 35 procent leder bristen på koncentration till att de gör misstag i arbetet, det visar en undersökning som Analyse Danmark gjort på uppdrag av den danska affärstidningen Ugebrevet A4.

Relaterat: Sämre möjligheter för kvinnor att jobba på distans

63 procent anger att de jobbar istället jobbar som bäst om de får sitta i enrum och endast 13 procent säger att de jobbar som effektivast när de omges av kollegor.

Att sitta nära sina kollegor är dock inte enkomt negativt, sju av tio anser att kontorslandskapet bidrar till att de oftare utbyter kunskap och idéer med sina kollegor. Ungefär hälften tycker också att det öppna kontoret främjar nytänkade på arbetsplatsen och ökar samarbetet mellan medarbetarna.

Sebastian Ryde

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.