Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför blir du sjuk av ansvar

Publicerad: 8 december 2009, 10:15

För mycket ansvar på jobbet kan vara ohälsosamt. Det visar en ny finsk studie.


Det är tidningen Chef som rapporterar om den finska studien som visar att ansvar kan göra dig sjuk. Enligt tidningen visar tidigare forskning att ansvar och stort inflytande över sina arbetsuppgifter är hälsobefrämjande.

Men nu kommer alltså en ny finsk studie som visar att det också kan vara tvärt om. Studien är gjord av finska Arbetshälsoinstitutet och den visar att mycket ansvar i många fall leder till att man tar på sig för mycket och att man blir stressad. Enligt studien kan för mycket ansvar långsiktigt öka sannolikheten att man hamnar på sjukhus på grund av psykisk sjukdom.

Det finska Arbetshälsoinstitutet har följt 14 000 anställda i industrin under 15 år och slutsatserna är tydliga. Det som framförallt ökar risken för psykisk ohälsa är ett stort beslutsutrymme. Variation visade sig inte heller vara något som skyddar de anställda. Tvärtom ökade också varierade arbetsuppgifter risken för sjukdom – framförallt depression och alkoholberoende.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.