Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför blir du sjuk i kontorslandskap

Publicerad: 2 April 2014, 05:39

Att jobba i ett öppet kontorslandskap leder till ökad risk för sjukfrånvaro. Det är inte bara ökad infektionsrisk som är orsaken. Även stressrelaterade faktorer spelar in, enligt en stor undersökning från Stressforskningsinstitutet.


Stressforskningsinstitutets undersökning bygger på bygger intervjuer med närmare 1 900 svenskar som jobbar i olika kontorsmiljöer, allt ifrån stora öppna kontorslandskap till egna arbetsrum.

Läs även: Stillasittande jobb kan påverka din hälsa

Resultatet av undersökningen visar på tydliga kopplingar mellan vilken typ av kontorsmiljö man sitter i och risken för kort sjukfrånvaro på en vecka eller mindre. Personer i olika typer öppna kontorslandsskap löpte större risk för sjukfrånvaro jämfört med personer med eget arbetsrum.

Men det handlar inte bara om att förkylningar lättare kan vandra runt i kontorlandskapen. Forskarna bakom undersökningen tror också att faktorer som bullrig ljudmiljö och avsaknaden av en personlig sfär i kontorlandskapen kan bidra till att påverka sjuktalen.

De öppna kontorslandskapen har blivit allt vanligare på företagen. Omkring 70 procent av kontorsarbetsplatserna ingår i öppna planlösningar, enligt siffror som redovisas i Stressforskningsinstitutets undersökning.

En sida i kontorslandsboomen är så klart möjligheten till lägre lokalkostnader. Men en annan orsak till att kontorslandsskapens vunnit terräng är möjligheten till bättre och snabbare kommunikation och informationsspridning mellan medarbetarna.

Samtidigt visar andra undersökningar att få personer som övergått till att arbeta i öppna kontorslandsskap vill byta tillbaka till eget rum.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.