fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför blir du smartare i ett hållbart hus

Publicerad: 12 oktober 2016, 14:22

Anställda som arbetar i miljöcertifierade byggnader är mer fokuserade, sover bättre och har högre kognitiv förmåga än personer som arbetar i icke miljöcertifierade byggnader. Det visar en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöMiljöteknik

Anställda som arbetar i miljöcertifierade byggnader är mer fokuserade, sover bättre och har högre kognitiv förmåga än personer som arbetar i icke miljöcertifierade byggnader. Det visar en ny studie som genomförts av Harvard School of Public Health och State University of New York Upstate Medical University.

Forskarna har studerat 109 anställda som arbetar i 10 olika byggnader i fem städer runt om i USA. I studien fick de personer som arbetade i miljöcertifierade byggnader bättre testresultat inom 9 områden kopplade till prestation och hälsa.  De som arbetade i gröna byggnader hade i genomsnitt 26 procent högre kognitiv förmåga än de som arbetade i byggnader som inte var certifierade. De var dessutom 44 procent mer aktiva och 38 procent mer fokuserade, samtidigt som de svarade betydligt bättre på krissituationer.

Även utanför arbetet mådde de anställda som arbetade i miljöcertifierade byggnader bättre. De sov bättre och led av färre symptom som kan komma av dålig ventilation, som huvudvärk och andningsproblem. Den främsta anledningen till resultaten är att ventilationen är bättre i gröna byggnader, något som bland annat leder till högre syrehalt och mindre koldioxid i inandningsluften. Gröna byggnader är också fria från giftiga material som släpper ifrån sig flyktiga organiska föreningar.

Läs rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev