Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför blir Europas största fiskerier av med sin MSC-märkning

Publicerad: 26 mars 2012, 07:48

Europas största miljömärkta fiskerier kommer att förlora sin certifiering den här veckan på grund av att Färöarna och Island kraftigt överstigit sina makrill-kvoter.

Ämnen i artikeln:

FiskeEuHav

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är Marine Stewardship Council, MSC, som meddelar att man tänker stänga certifieringarna för åtta makrill-fiskerier den 31 mars. Beslutet kommer efter att EU förra månaden misslyckats med att få Islands och Färöarnas regeringar att sänka fångsterna av makrill. Det rapporterar The Guardian som också skriver att Islands och Färörarnas överskridning av EU:s makrillkvoter allarligt hotar risken för överfiskning.

MSC:s beslut innebär att alla certifierade makrill-fiskerier i Nordsjön och Atlanten nu blier av med sina blå fisk-symboler. Krisen startade under 2010 då Färöarna och Island belsutade att öka sina fångster av makrill til nära 300 000 ton per år och långt över de tradtionella gränserna. Island och Färöarna hävdade att det nu finns gott om makrill i deras vatten och att man därför borde få högre kvoter. Islands och Färöarnas beslut pressade upp den totalt antal fiskande mängde makrill i EU till runt 900 000 ton. Det är runt 260 000 ton mer än vad vetenskapen rekommenderar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev