Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför blir inte flyget energisnålare

Publicerad: 2 december 2009, 08:53

Flygets energieffektivitet har stagnerat under de två senaste årtiondena. Det visar en studie från ICCT.


Flygbranschen står för en snabbt växande andel av utsläppen av växthusgaser. Industrin försöker att testa nya bränslen och konstruera energisnålare flygplan för att möta allt tuffare krav på lägre utsläpp.

Det kommer att behövas. En ny studie från ICCT (International Council on Clean Transportation) visar att nya flygplansmodeller knappt blivit energisnålare alls under de senaste tio åren – endast 0,29 procent per år.

Forskarna på ICCT har räknat på energiförbrukningen hos 25 000 olika flygplansmodeller som tillverkats under de senaste 50 åren. Beräkningen gjordes både för passagerarvikt och för total lastvikt.

Resultatet visar att bränsleeffektiviteten förbättrades med 80 procent mellan 1960 och slutet av 80-talet – mycket tack vare de stora flygplansmodeller som introducerades på 60-talet. Efter det har mycket lite hänt.

Under 90-talet sjönk utvecklingen till runt en procents energiförbättring per år för att nästan helt avstanna efter år 2000. Detta hände trots att bränslekostnaderna steg från 10 procent av bolagens driftskostnader till nästan en tredjedel 2008.

Forskarna på ICCT tror därför inte att det kommer att räcka att höja bränslepriserna för att få fram energisnålare flygplansmodeller. Lösningen ligger i att införa tuffare koldioxidkrav på bränslet – som inte bara bör omfatta nydesignade flygplan utan också äldre.

Utan en sådan vid standard kommer det att vara mer lönsamt för flygindustrin och bolagen att behålla sina gamla energislukande modeller.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.