Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför blir Sverige förlorare i EU:s klimatförslag

Publicerad: 10 september 2009, 07:05

90% på BNP och 10% på utsläpp. Så vill EU-kommissionen att betalningen till den internationella klimatfond som ska finansiera åtgärder i utvecklingsländer ska fördelas. Sverige blir därmed en av förlorarna.


Ämnen i artikeln:

EuKöpenhamnsmötetCop 15

Enligt en läcka till nyhetsbrevet ENDS vill EU-kommissionen att betalningen till den internationella klimatfond som ska finansiera klimatåtgärder i utvecklingsländer till 90 procent ska baseras på BNP och bara 10 procent på växthusgasutsläpp. EU-kommissionen förväntas presentera sitt förslag idag.

Om förslaget skulle gå igenom skulle det göra  Sverige och Frankrike till ekonomiska förlorare, medan Storbritannien och Polen kommer billigare undan.

Sverige och Frankrike skulle helt enkelt gynnas om betalningen baserades mer på utsläpp av växthusgaser än på BNP, då båda länderna har relativt låga utsläpp och hög BNP. De som kommer billigare undan blir Storbritannien, Polen och andra länder som fortfarande har en stor andel kolkraft i sin energimix och därmed står för större utsläpp av koldioxid.

Enligt EU-kommissionens förslag kommer Europa att bidra med 30 procent av den internationella fonden, eller 15 miljarder euro per år fram till 2020. Enligt kommissionen behöver utvecklingsländerna runt 100 miljarder euro årlilgen fram till 2020 för att begränsa växthusgasutsläpp och vidta åtgärder mot klimatförändringen. Hälften av dessa pengar borde enligt EU-kommissionen komma från näringslivets koldioxidhandel, och hälften från den offentliga sektorn.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EuKöpenhamnsmötetCop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.