Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför blir Vättern allt saltare

Publicerad: 5 Oktober 2011, 07:55

Salthalten i Sveriges näst största sjö har ökat med 25 procent de senaste 40 åren. På sikt kan ekosystemen hotas.


Ämnen i artikeln:

EkosystemHav

Det är SVT:s Smålandsnytt som rapporterar att Vättern, Sveriges näst största sjö, blir allt saltare. Vättern är dricksvattentäckt för drygt 300 000 svenskar och sedan mätningarna började för 40 år sedan har salthalten i sjön ökat med 25 procent.

Enligt Måns Lindell på Länsstyrelsen beror den ökande salthalten i Vättern på tre saker – vägsaltning, reningsverkens kemikaliebruk och användningen av klor i pappersmassaindustrin.
– Och så finns det en fjärde okänd orsak, en lucka i salttillförseln som vi inte kan bestämma, säger Måns Lindell till Smålandsnytt.

Än så länge har saltökningen inte påverkat smaken på vattnet. Enligt länsstyrelsen i heller inte djur- och växtlivet påverkats än. Men i framtiden kan det uppstå problem.
– Även om det ligger långt fram i tiden kan det uppstå problem, som att ekosystemet förändras när mer salttoleranta organismer kan ersätta andra. Det intressanta är att vi kan härleda det till mänsklig verksamhet, och att vi kan göra något åt det.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EkosystemHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.