Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför bör valar och delfiner ha lagliga rättigheter

Publicerad: 21 Februari 2012, 12:09

En grupp bestående av etikforskare och vetenskapsmän kräver nu att valar och delfiner får lagliga rättigheter.


En grupp miljöaktivister och forskare kräver nu att valar och delfiner får lagliga rättigheter liknande de som människor har. Kraven som består av 10 punkter presenterades i veckan på den stora vetenskapskonferensen AAAC i Vancouver.  Det rapporterar The Guardian. På så sätt skulle valar och delfiner få ett bättre skydd mot jägare och aktörer som håller djuren fångna. Att just valar och delfiner skulle ha sådana rättigheter beror enligt förespråkarna på deras höga intelligens som skiljer dem från de flesta andra djurarter.

Gruppen som driver frågan vill att delfiner och valar ska skyddas som "icke mänskliga personer" och ha en lagligt bindande rätt till liv. Skulle en sådan här lagstiftning träda i kraft skulle det påverka valjägare och marinparker och andra aktörer som höll valar eller delfiner i fångenskap.
– Vi hävdar att vetenskapen har visat att individualitet, medvetenhet och självkännedom inte längre kan anses vara unika mänskliga egenskaper. Denna insikt har skapat ett antal utmaningar, säger Tom White som är chef över Centre for Ethics and Business på Loyola Marymount University i Kalifornien.

Tom White förklarar resonemanget ytterligare.
– Delfiner är icke mänskliag personer. En person är per definition en individ. Och om delfiner är individer så är medvetet dödande av den här sortens individer jämförbart med medvetet dödande av mänskliga varelser. Att hålla varelser av den här sorten fångna, särsilt under omständigheter som inte erbjuder ett värdigt liv, är etiskt oacceptabelt – precis som att kommersiell valjakt är etiskt oacceptabelt.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.