Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför borde Sverige tillåta uranbrytning

Publicerad: 22 oktober 2009, 10:14

Myndighetschef sticker ut hakan. Kritiserar svensk miljölagstiftning och förespråkar uranbrytning i Sverige.


Ämnen i artikeln:

UranKärnkraft

Jan-Olov Hedström är chef över Bergsstaten – den myndighet som handlägger ansökningar om gruvdrift och mineralprospektering. Nu kritiserar han Sveriges miljölagstiftning och förespråkar uranbrytning i Sverige.
– Vi har världens hårdaste miljölagstiftning på det här området och är det någonstans som det ska brytas uran så är det i Sverige och varför då inte i Norrbotten, säger han till tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Uranbrytning – något för Sverige?

Enligt Jan-Olof Hedströms pågår det redan en global uranbrytning för fullt. En brytning som enligt Hedström inte går att stoppa utan tvärt om kommer att öka. Enligt Jan-Olof Hedström skulle uranbrytningen ske på ett säkrare sätt i Sverige, då han tycker att Sverige har en stark lagstiftning på gruvområdet.
– Vi ligger i fronten på det området och därför kan en miljösäker uranbrytning bedrivas i Sverige, säger han till NSD.

I NSD uppger Hedström också att han är förvånad över att så många politiker motsätter sig svensk uranbrytning – samtidigt som de klubbat igenom en tuff miljölagstiftning inom gruvområdet.
– Den fråga som måste ställas är om dessa politiker tycker det är bättre att under usla miljöförhållanden bryta uran i exempelvis Namibia än kontrollerat i Sverige och Norrbotten.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

UranKärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.