Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför bromsar M förslaget som minskar utsläppen och sanerar Europas ekonomi

Publicerad: 16 oktober 2012, 05:48

Tankesmedjan Fores har analyserat fördelarna med att dra undan utsläppsrätter ur handelssystemet för att driva upp priset. Något som skulle gynna alla – klimatet, EU-staternas ekonomi och de svenska företagen. Men Moderaterna säger nej.


EU arbetar just nu med ett förslag från Storbritannien som skulle minksa klimatuutläppen 25 gånger Sveriges årliga utsläpp. Samtidigt skulle förslaget innebära att de skuldtyngda EU-länderna skulle få kraftigt förbättrade statsfinanser. Det rapporterar tankesmedjan Fores på DN Debatt idag. Problemet, enligt Fores är att den svenska regeringen är på väg att gå emot förslaget. Man skriver att Moderaterna valt att lyssna till en minoritet inom Svenskt Näringsliv – trots att förslaget skulle gynna svenska företag sammantaget.

Priset på utsläppsrätter har rasat kraftigt den senaste tiden, och enligt Fores är detta ett tecken på att det är billigare att minska utsläppen än man tidigare trott. Inom EU diskuteras därför nu hur man kan dra undan utsläppsrätter. På så sätt skulle detta få upp priset på utsläppsrätterna vilket i sin tur skulle stärka klimatarbetet och Europas statsfinanser samtidigt.  Enligt Fores är det en historisk möjlighet.

Fores har analyserat olika metoder för att dra undan utsläppsrätter – tillfälligt eller permanent – och kommit fram till att det skulle räcka med att skrota 1,4 miljarder utsläppsrätter för att driva tillbaka priset till 20 euro per ton koldioxid. Detta skulle enligt Fores förstärka de europeiska statskassorna med hundratals miljarder euro till år 2020. Också svenska företag skulle gynnas, då nya regler gör att de kommer att få extra många nya utsläppsrätter tilldelade till sig till 2020 jämfört med europeiska konkurrenter. När priserna på utsläppsrätterna stiger kommer svenska företag att tjäna pengar, menar Fores. Dessutom pekar Fores på alla svenksa företag som levererar utsläppsminskande teknik, till exempel ABB och SKF, som också skulle tjäna på att priset på utsläppsrätterna stiger.

Det finns dock en liten grupp företag i Sverige som inte gynnas av höjda utsläppsrättspriser. Det är de elintensiva industriföretagen som oroar sig för dyrare el, samtidigt som de får lite, eller inga, gratis utsläppsrätter. Enligt Fores har dessa företag agerat högljutt genom Svenskt Näringsliv – trots att det går stick i stäv med intresset att skuldsanera de Europeiska statskassorna och svenskt näringslivs sammantagna intresse. Fores konstaterar också att regeringen, och framförallt Moderaterna, tycks ha tagit intryck till denna minoritet. Fores skriver "de har för närvarande anslutit sig till detta lilla särintresses linje och därmed överraskande beslutat sig för att sänka Storbritanniens och David Camerons förslag i EU genom att neka det stöd."

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.