Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför bromsar regeringen medvetet omställningen mot förnybart

Publicerad: 5 oktober 2012, 05:36

Samhället och elkunderna ska inte behöva betala mer än nödvändigt. Det är den krassa anledningen till att regeringen medvetet bromsar utvecklingen av förnybar energi.


SR Ekot konstaterar idag att stödet till förnybar elproduktion de senaste åren halverats i Sverige. Och redan idag står det klart att Sverige med enkelhet kommer att nå sina 2020-mål.  Investerare och producenter vill att regeringen slår fast ambitiösare mål, men då skulle priset för omställningen bli högre. Energimyndighetens Gustav Ebenå förklarar för SR Ekot att målet är att bygga så att man når målen – inte att bygga så mycket som möjligt. Det senare skulle enligt honom bli onödigt dyrt.
– Det som riskerar att hända då är att vi får en utbyggnad som är så snabb att till exempel elnät och tillståndsprocesser inte hinner med och kan balansera utbyggnadstakten vilket gör att totalkostnaden för samhället, och därmed både skattebetalare och elkunder, riskerar att bli onödigt högt, säger han till SR Ekot.

Regeringens mål är att öka den förnyelsebara produktionen med 25 terrawattimmar 2020 jämfört med 2002. Enligt SR Ekot bygger systemet idag på att stödet minskar när utbyggnaden av förnyelsebar energi går fortare. Idag får producenterna 20 öre per kilowattimme i stöd. Som högst var detta stöd 40 öre per kilowattimme år 2008. Som elkonsument betalar du fyra öre per kilowattimme till utbyggnaden av förnyelsebar elproduktione.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.