Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför bromsas Skånsk vindkraft

Publicerad: 3 april 2012, 09:28

Skåne håller på att halka efter resten av landet när det gäller utbyggnaden av vindkraft. Nu riskerar man att missa planeringsmålet för 2020.


Ämnen i artikeln:

CleantechFörnybar EnergiGreentechSkåneVindkraft

En studie från Lunds universitet visar att det finns flera anledningar till att den skånska vindkraften halkar efter. Bland annat beror det på att kommunerna tolkar rekommendationerna för utbyggnad av vindkraft olika, vilket skapar förvirring och stora kostnader för vindkraftsbolagen.
– Det gör ju processen oförutsägbar och de skapar onödiga samhällskostnader för hantering. Det är ju inte bara våra kostnader som räknas utan samhällets i stort, säger Per Witalisson vice vd på Eolus Vind, till Sveriges Radio.

Det finns även andra faktorer som försvårar utbyggnaden. Bland annat långa handläggningstider och en brist på dialog med invånarna.
– Kommunerna har ganska olika värderingar av vilka förhållanden som ska gälla när de planerar för vindkraftverk, säger Christian Bladh, som har gjort studien.

De skånska kommunerna har till exempel olika uppfattningar om det lämpliga skyddsavståndet till närmaste bostadshus. 21 av 33 kommuner väljer ett längre avstånd än de 400 meter som miljööverdomstolen rekommenderar.

I Bjuv är skyddsavståndet hela 2 000 meter, vilket betyder att ytbehovet blir 45 gånger större än om det hade varit 300 meter, som i Staffanstorp.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News