Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför bröt samarbetet om rovdjur ihop

Publicerad: 21 mars 2012, 08:57

Samer och Naturvårdsverket nådde inte ända fram

Ämnen i artikeln:

Rovdjur

Naturvårdverket och Sametinget skulle enas om en gemensam nivå på hur stora förluster till rovdjuren som samerna kan acceptera – men arbetet har dragit ut på tiden och nu har samarbetet har brutit ihop, rapporterar SVT Rapport.

Enligt företrädare för samerna dödas vart fjärde ren av rovdjur. Naturvårdsverket får inte ihop samernas krav på maximalt fem procents förluster – cirka 15 000 djur om året – och målen på hur mycket rovdjur det ska finnas i Sverige.

Det kommer därför inte att bli något gemensamt förslag.

Rovdjursfrågan var en av punkterna som diskuterades på Sametinget i februari. Ordföranden i 51 samebyar skrev samtidigt ett debattinlägg och menade att regeringen värderar vargen högre än samer.

Samebyarna fick mothugg av viltförvaltningsdelegationerna i Norrbotten och Västerbotten som menade att antalet renägare är alldeles för stort för att kunna driva lönsamma företag.

Enligt dem redovisar samebyarna heller inte sin slaktstatistik och från de uppgifter som kommit fram på omvägar finns inget stöd för att en fjärdedel av renarna skulle dödas av rovdjur.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev