Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför bryr sig Kina mer om luftföroreningar än Indien

Publicerad: 16 maj 2014, 11:49

Ny svensk rapport om identifierar energipolitiska trender i världen.


Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenMiljöaktuellt

Miljöproblem får politisk uppmärksamhet först när de blir akuta och lokala – och då främst i länder som nått upp till en viss inkomstnivå. Det är en av slutsatserna i myndigheten Tillväxtanalys rapport om energipolitiska trender i världen. Energimyndigheten har beställt rapporten som underlag i sitt arbete med framtidens energiutmaningar bortom 2020.

Projektledaren Martin Flack pekar på Kina, Indien och Indonesien som alla har likartade utmaningar med luftföroreningar. De senare länderna har lägre industriell mognad och inkomstnivåer.
– Indien och Indonesien har exakt samma problem som Kina, men de gör i princip inget åt det, säger han till Miljöaktuellt.

Enligt Flack bottnar det inte i att de inte har råd att finansiera en utfasning av fossilt eller att investeringar är dyra. I stället handlar det om väljartrycket.
– Med ökad inkomstnivå följer ökad insikt om problemen och vad man kan göra åt dem, säger han.
Rapporten visar på en förändring som kommer att påverka Sverige: internationaliseringen av energimarknaden och dess struktur.
– Även om till exempel skiffergasen i sig inte har så stor betydelse för Sverige kan det få stor påverkan indirekt. Gasen kan påverka lönsamheten för europeiska elbolag, något som kan förändra marknaden och i sin tur Sverige.

En annan trend är att energifrågan blir mer och mer integrerad i andra politikområden, som miljö-, utvecklings- och näringspolitik. Rapporten pekar också på att det i Europa tas tydligare steg mot strukturomvandling än i många andra delar av världen, bort från fossilt mot förnybart. Ett exempel är Tyskland.
– I Tyskland har de satsat på att göra stora väljargrupper nöjda. Där tjänar miljontals privatpersoner pengar på mikroproduktion av förnybar energi

Den här nyheten kunde du läsa redan igår på omvärldsbevakningstjänsten Miljöaktuellt Idag. Nu kan du testa tjänsten gratis här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.