Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför bussas folk till vindkraftsparken

Publicerad: 4 december 2009, 10:37

Föreningen Rättvis Vind ordnar bussturer för folk som vill uppleva hur det är att bo intill en vindkraftspark. Första turen gick från Ödeshög till Laholm.


Ämnen i artikeln:

BullerVindkraft

Tusentals vindkraftverk planerar att byggas på landbacken inom de närmaste åren. Den snabba expansionen sätter stor press på grannar och markägare.

Föreningen Rättvis Vind ordnar bussturer för folk som vill uppleva hur det är att bo intill en vindkraftspark. Den första turen gick från Ödeshög till Laholm. Turen finns beskriven i senaste numret av tidningen Skogen.

Resenärerna fick titta på de 150 meter höga vindkraftverken som sticker upp över skogen i Oxhult.

— Så här vill jag inte ha det hemma i Ödeshög. Jag vill inte bo vid en elindustri. Det finns planer på att bygga två vindkraftsparker alldeles inpå min fastighet, säger skogsägaren Patrik Erixon som följde med på turen.

I Ödeshög finns planer på att bygga 62 vindkraftverk. I Laholm gick etableringen så fort att närboende inte hann reagera. Något som många ångrar idag. Lennart Svensson kunde inte föreställa sig att kraftverken skulle bli så stora och att de skulle bullra så mycket.

— När jag nu ser hur det blev
vill jag faktiskt att man etablerar vindkraftsparker ute till havs istället för i skogen, säger Lennart Svensson i tidningen Skogen.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

BullerVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News