Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför dissar Vänsterpartiet Max mat- och klimatdebatt

Publicerad: 5 juli 2010, 20:47

Politiker från alla partier ställer upp och flippar hamburgare och diskuterar mat och klimat med hamburgerkedjan Max vd Richard Bergfors – utom Vänsterpartiet som säger sig ha två riktigt starka skäl.


Ämnen i artikeln:

Jens HolmVänsterpartiet

Snabbmatskedjan Max är ett av många företag på plats i Almedalen. VD:n Richard Bergfors steker burgare, bjuder enligt inbjudan på klimatsmarta burgare och pratar mat och klimat med olika partirepresentanter.

Alla partier utom vänsterpartiet medverkar.
– Vi tackar nej av två skäl, berättar tidigare europarlamentarikern Jens Holm, idag kandidat till riksdagen och på valbar plats.

– Dels för att det känns fel att stå och steka hamburgare åt köttindustrin. Och dels känns det fel att stötta ett kommersiellt köttföretag. Visst har Max gjort mer miljömässigt än de flesta andra hamburgerkedjor, men det känns ändå fel att sätta på sig ett förkläde med företagets logotyp och göra reklam för dem. Vi diskuterar och debatterar gärna livsmedelsfrågor men vi vill göra det på en neutral arena, säger Jens Holm.

Har politikerna som tackar ja till att steka burgare dåligt omdöme?
– Jag tycker att man ska tänka sig för i vilka sammanhang man förekommer och ställer upp. I det här sammanhanget så finns det ju en stor risk att man blir en reklampelare för köttindustrin.

Miljöaktuellt pratar med Max vd Richard Bergfors precis efter den första dagen som han titulerar som succé.
– Över 350 personer var på plats. Gratis hamburgare lockar, skrattar han och kommenterar Vänsterpartiets beslut.

– Det är tråkigt. Vi vill driva debatt och satsar tiotals miljoner kronor varje år på klimat och miljöarbete och är värda en klapp på axeln i stället.

Under måndagen höll Vänsterpartiet bland annat i ett seminarium om hur man kan minska köttkonsumtionen med exempelvis styrmedel.
– Nyligen kom FN med en rapport som slår fast att vi måste börja äta mer vegetariskt för att klara klimathotet och omställningen till hållbar utveckling. Frågan börjar bli väldigt aktuell, säger Jens Holm.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jens HolmVänsterpartiet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.