Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför dör en halv miljon bebisar

Publicerad: 17 mars 2015, 11:29

Vart femte dödsfall bland spädbarn i utvecklingsländer kan förhindras med hjälp av rent vatten, god sanitet och rena händer, enligt en rapport från organisationen WaterAid.


Undersökningen visar att nästan en halv miljon barn dör innan de ens hunnit bli en månad. Orsakerna är att barnen föds i miljöer med orent vatten och brist på hygien. Om förhållandena var annorlunda skulle dödsfallen enligt rapporten kunna undvikas.

– Det är en skam att vi inte lyckats lösa den här katastrofala situationen. Kopplingen mellan smutsiga händer, smutsigt vatten och spädbarnsdödlighet har varit känd i över 150 år så det här är inte ett problem som väntar på att vi ska komma på en lösning utan något som omedelbart måste åtgärdas. Vi vet vilka åtgärder som krävs men den politiska viljan och prioriteringen tycks saknas, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på WaterAid i Sverige.

Läs mer här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.