Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför dör Europas fjärilar ut

Publicerad: 13 december 2010, 09:58

17 av Europas mest karaktäristiska fjärilsarter håller på att försvinna. Populationerna har minskat med 70 procent på 20 år. Det visar en studie från Butterfly Conservation Europe


Ämnen i artikeln:

EuJordbruk

Entusiaster och forskare har samlat information från 3000 platser i 15 länder. Uppgifterna visar att populationen av 17 vanliga fjärilssorter minskat med 70 procent på 20 år. Bland dem aurorafjäril, skogsvisslare och svartfläckig blåvinge.

Enligt organisationen
Butterfly Conservation minskar fjärilarna i takt med att deras livsmiljöer försvinner – ängsmarker och betade hagar som under lång tid brukats med småskaliga metoder. Under de senaste årtiondena har markerna övergivits eller övergått till att brukas intensivt.

– Resultaten visar på den dramatiska utarmningen av biologisk mångfald i europeiska kulturmarker. Vi måste ställa om EU:s jordbrukspolitik så att den gynnar höga naturvärden istället för som nu överproduktion, säger Martin Warren på Butterfly Conservation.

Transylvanien i Rumänien är det sista område där det småskaliga jordbruket lever kvar och där fjärilarna verkligen trivs. Där finns 4,5 miljoner bönder som odlar högst en halv hektar jord per hushåll. Men de är för små för att kvalificera sig för ekonomiskt stöd från EU.

– De här bönderna driver troligen det mest uthålliga jordbruket i världen. Men de får ingen hjälp. Först när de plöjer upp sina marker och intensifierar sitt jordbruk kan de räkna med utbetalningar från EU, säger Martin Warren.

Fjärilar är liksom fåglar viktiga indikatorer på tillståndet i miljön och på den fortgående utarmningen av biologisk mångfald. Med fjärilarna försvinner också humlor, spindlar, fåglar och växter.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EuJordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.