måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför drunknar fåglarna

Publicerad: 17 maj 2013, 07:18

Totalt beräknas runt 76 000 fåglar dö i fiskenät i Östersjön varje år. Det är mer än någon annanstans i världen, enligt en studie gjord av forskare vid organisationen Birdlife International


I hela världen beräknas 400 000 fåglar drunkna i fiskenät. Det innebär att Östersjöns havsfåglar är oerhört hårt drabbade jämfört med havsfåglarna i andra delar av världen.
– Det beror säkert på att en stor del av fisket i Östersjön bedrivs i mycket grunda vatten under vinterhalvåret vid samma tid som stora mängder övervintrande fåglar vistas där, säger Anders Wirdheim vid Sveriges Ornitologiska Förening till Sveriges Radio.

Forskarna bakom studien, som bygger på analyser av rapporterade bifångster från alla hav, skriver att 148 olika arter av havsfåglar är utsatta för fiskenät. De värst drabbade är sillgrissla, spetsbergsgrissla, fyra arter av pingviner, samt bergand och alfågel. Forskarna påpekar också att deras beräkning av antalet dödade fåglar är en minimisiffra. I många havsområden är rapporteringen av bifångster bristfällig.

Den värst drabbade arten i Östersjön är alfågeln. Men det är känt att den övervintrande populationen i Östersjön minskade kraftigt, från 4,2 till 1,5 miljoner alfåglar, mellan 1992 och 2009.
– Födobrist är kanske den viktigaste orsaken, men man ska nog inte underskatta betydelsen av att tiotusentals fåglar dör i näten årligen, säger Wirdheim till Sveriges Radio.

Ornitologerna efterlyser nu hårdare regler för fisket, exempelvis förbud mot torskgarn på grundare vatten än 30 meter under vinterhalvåret.
– Det handlar om att undvika de känsligaste platserna under den mest känsliga perioden på året. Det skulle inte kosta yrkesfiskarna särskilt mycket, med tanke på att de ändå inte fångar någon fisk där vid den tiden på året, säger Wirdheim till Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev