Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför får du inte veta hur giftig din tatuering är

Publicerad: 12 juni 2014, 09:39

Tatuerare ska, enligt nya regler, informera sina kunder om farliga ämnen i färger. Något som försvåras av kluriga sökningar i hela fem olika EU-databaser.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioSveriges Radio

De relativt nya reglerna om tatueringsfärger innebär att tatuerarna skriftligen måste informera kunderna om vad deras färger innehåller. Problemet, rapporterar Sveriges Radio, är att information om skadliga ämnen finns i hela fem olika EU-databaser.

– Om du har en färgflaska och ska kontrollera om den är godkänd – då ska du igenom all innehållsförteckning och jämföra den mot fem olika listor. Det är det ganska omfattande när man har hundratals färger, säger Nicke Wencel, delägare på tatueringsstudion Ink Art i Halmstad, till Sveriges Radio.

Att det är svårt för tatuerarna att leva upp till kraven om märkning uppdagades när Halmstad kommun gjorde stickprov på ett antal tatueringsstudios. Till SR säger Nicke Wencel att det hade förenklat med ett register där man kan söka på om den specifika färgen är godkänd eller inte.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News