Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför får du lägre lön om du har dubbel examen

Publicerad: 6 juli 2011, 04:19

Allt fler studenter har dubbelexamen, men meriten i sig ger inte mer betalt, utan snarare lägre. För de dubbelexaminerade inom teknik är effekten däremot den motsatta.


Det är Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, som tittat närmre på sambandet mellan antal examen och lön i rapporten ”Är det värt besväret?”.

17 procent av studenterna som tog examen 2009/2010 hade mer än en examen, vilket är dubbelt så många som för nio år sedan. Men att ha dubbelexamen lönar sig ofta inte i slutändan – i snitt har dessa personer 2 procent lägre lön, eller 670 kronor mindre i månaden, än de som endast tagit en examen.

En tänkbar förklaring till detta är att man inte har lika lång arbetslivserfarenhet, konstaterar Saco. Enligt personalansvariga på tolv av Sveriges största bolag är en annan bakomliggande orsak att företagen är mer misstänksamma mot personer med två examina, framförallt undrar de varför studenterna inte valt att söka jobb efter att de tagit sin första examen.

Men om du gynnas eller inte av att ha dubbelexamen beror på vilka utbildningar du valt att kombinera. Skillnaden mellan en person med mer än en examen och en person med en treårig generell examen kan vara 13 procent mindre eller 32 procent mer.

Bland de mest lönsamma kombinationerna är en teknikexamen tillsammans med en inom ekonomi, samhällsvetenskap eller ytterligare en inom teknik. Det är dock sämre att kombinera inom humaniora eller naturvetenskap.

Rapporten visar samtidigt att de dubbelexaminerade har något bättre löneutveckling, men den är så pass liten att det snarare handlar om att kompensera för den lägre ingångslönen, konstaterar Saco.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.