Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför får Reykjavik stort miljöpris

Publicerad: 31 Oktober 2014, 11:40

Stor andel elbilar, målmedvetet miljöengagemang och hög dricksvattenkvalitet. Nordiska Rådets natur- och miljöpris går i år till Reykjavik.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 30 oktober.

Under onsdagen höll Nordiska Rådet sin årliga prisutdelning i Stockholm. Årets vinnare av rådets natur- och miljöpris 2014 blev Reykjaviks kommun som därmed får prispotten på motsvarande cirka 430 000 svenska kronor. Reykjavik får priset för ”sitt breda och målmedvetna miljöengagemang”. I motiveringen står bland annat att 87 procent av kommunens fordon går på el eller gas trots att kommunen är en liten stad. ”Vi känner inte till att någon annan kommun är i närheten av en så miljövänlig fordonspark”, skriver juryn.

Juryn lyfter också fram produktionen av fjärrvärme och el från jordvärme samt att staden aktivt ser till att tomma områden eller blivande byggtomter inte blir parkeringsplatser. Reykjaviks kommun får också beröm för sin strikta kontroll och skydd av dricksvattenområden. Enligt motiveringen är Reykjavik den enda nordiska huvudstaden som har obehandlat rent dricksvatten av speciellt god kvalitet i alla sina hus.

Bland de 13 som nominerades i år fanns två svenska kommuner – Hallstahammar och Växjö.

I fjol gick priset till danskan Selina Juul för konsumentrörelsen Stop Spild Af Mad. Hon arbetar vid sidan av sitt jobb som illustratör och grafisk designer oavlönat med att stoppa matspillet och att förmedla överskottsmat till värmestugor, asylcenter och hemlösa.

Se intervjuer med årets nominerade kommuner här.

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.