Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför får svenska klimatprojektet i Rwanda underkänt av FN

Publicerad: 3 april 2012, 07:01

Efter felberäkningar från Energimyndigheten har FN underkänt två svenska CDM-projekt. Kritiken är hård.

Ämnen i artikeln:

Cdm

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är SR Ekot som berättar om de två Svenska projekten för att skapa utsläppsminskningar av koldioxid i Rwanda. Projekten var båda CDM-projekt och utsläppsminskningarna skulle därmed tillgodoräknas Sverige enligt Kyotoprotokollet. Problemet med projekten är enligt FN att Energimyndigheten kraftigt överskattat koldioxidminskningen.

Projekten som kritiseras av FN gick ut på att rena vatten till ett antal skolor. Vattenreningen skulle få sin energi från solkraft. Tanken var att vattenreningen skulle leda till utsläppsminskningar då byborna inte skulle behöva koka sitt vatten för att dricka det. Och det var här som Energimyndigheten gjorde sitt misstag, enligt FN.

Energimyndigheten räknade nämligen med att varje person kokade 20 liter dricksvatten per dag och att vattnet måste koka över öppen eld. De siffrorna blir förstås orimligt höga och faktum är, som FN konstaterar, att så gott som ingen kokar vatten i Rwanda utan dricker det som det är. Enligt FN skulle klimatbesparingarna därmed bara bli 5 procent av det som Energimyndigheten beräknat. Energimyndigheten har hunnit lägga en miljon kronor på projekten innan man drog sig ur. Man skyller räknemissen på att projekttypen var ny och att ingen visste hur man skulle räkna på utsläppsminskningarna.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev