Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför får svenska kräftfiskare en guldbur

Publicerad: 8 september 2009, 10:14

På måndagen delade Svenska Naturskyddsföreningen ut priset guldburen till alla kräftfiskare som fiskar med bur istället för med bottentrål.


Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Priset Gultburen är ett sätt för Naturskyddsföreningen att uppmärksamma allmänheten om hur mycket bättre det är för miljön att köpa burfiskad havskräfta än bottentrålad.

Priset går enligt Naturskyddsföreningen till alla kräftfiskare som fiskar med bur, men fick under gårdagens ceremoni i Strömstads hamn tas emot av Nicklas Nilsson och Colin "Skotten" Whitley.

I ett pressmeddelanden berättar Naturskyddsföreningen om bottentrålningens skadliga effekter för livsmiljöerna på havsbotten. Dessutom konstaterar man koldioxidutsläppen är mångfaldigt högre än med burfiske.
– Ett hållbart fiske måste innebära minskade koldioxidutsläpp och minskad negativ miljöpåverkan. Detta får du genom att välja en burfångad havskräfta istället för en trålad, säger Naturskyddsföreningen Svante Axelsson.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.