Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför fick kungen en mössa av årets miljöhjälte

Publicerad: 21 oktober 2011, 07:05

Miljöaktuellt hann ställa några frågor till Sebastian Kirppu i samband med att denne blev utsedd till årets miljöhjälte av WWF.


Ämnen i artikeln:

Jonas PaulssonVärldsnaturfonden

Skogsinventeraren Sebastian Kirpu från Malung i Dalarna blev i förra veckan utsedd till årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF. Samtidigt som Kirppu fick motta utmärkelsen av ingen mindre än kung Carl XVI Gustaf passade han själv på att ge något tillbaka – kungen fick en svart toppluva i gåva med texten: ”Jag har kompisar i skogen”.

Foto: Ola Jennersten

Miljöaktuellt passade på att ställa några frågor till miljöhjälten efter prisutdelningen.

Varför en mössa?

− Kungen är mycket i skogen och det är klart att han måste inse att den är fantastisk, naturskogen är ju en av de mest artrika platserna vi har. Sen är det stundande älgjakt på gång också, så jag tänkte att en mössa samtidigt är bra att värma huvudet med.

Hur känns det att bli utsedd till årets miljöhjälte?

− Inspirerande på något sätt. Roligt att skogen engagerar, inte minst ett år som 2011 som ändå utpekats som just skogens år av FN. Priset får man ta som en komplimang kanske, för all den tid man lagt ner under årens lopp, alla de mil man har kört och alla de skogar man trots allt har lyckats rädda.

Någon hälsning till politiker eller skogsbolag?

− Alla politiker borde faktiskt ta ett större ansvar för att se till att våra skogar kan skyddas. De sista resterande naturskogarna framför allt, men vi måste även börja restaurera våra produktionsskogar, virkesplantagerna, till att kunna bli naturskogar i framtiden. Och till detta krävs ju pengar som vanligt. En hälsning till skogsbolagen är att det nu är dags att lämna den här kalhyggesepoken för att övergå till ett mer miljövänligt kalhyggesfritt skogsbruk på stora delar av arealerna.

Sebastian Kirppu delade priset Årets Miljöhjälte Läsarnas val med Jonas Paulsson som startat kampanjen Köttfri måndag. Lucas Nilsson från Färjestaden på Öland vann jurypriset om Årets Miljöhjälte, detta för sitt energieffektiviseringsprojekt Klimatsmart förening som spridits i landet.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.