tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför floppade bridreaktorn

Publicerad: 16 mars 2010, 10:10

Politik låg bakom bridreaktorns död i Sverige. Vilka lärdomar från fiaskot går att ta med sig in i samtiden när det pratas fusion och vätgas?

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKärnkraftMiljöteknikTeknik

Idén om den energisnåla bridreaktorn utvecklades under 40- och 50-talet. Den politiska slutpunkten för reaktortypen kom 1975 när dåvarande industriminster Rune Johansson tog avstånd från tekniken. Den händelsen och utvecklingen i stort mellan 1945 och 1980 beskrivs i en avhandling med vilken KTH-forskaren Maja Fjæstad disputerar 26 mars.

Avhandlingen, Visionen om outtömlig energi: Bridreaktorn i svensk kärnkraftshistoria 1945-80, studerar hur bridreaktorn betraktades som en närmast utopisk energikälla under den aktuella tiden, innan teknik, ekonomi och politik förde utvecklingen i andra riktningar. Här finns något att lära för samtiden, menar Fjæstad.

– Det finns uppenbara paralleller mellan bridreaktorn och vår tids energimässiga utopier, som fusion och vätgasteknik. Sätter vi för stor tilltro till dessa visionära tekniker? Hur kan vi omsätta visioner i verklighet? Det är några frågor jag vill väcka, säger Maja Fjæstad, i ett pressmeddelande.

Lärdomarna om bridreaktorns historia kan på flera sätt föras över till de nu aktuella energiteknikerna, exempelvis fusionskraften. Den måste, menar Maja Fjæstad, anpassas till socioekonomiska system och skrivas in i de förutsättningar som råder i dag i fråga om säkerhetsnivå, energimix och kostnadsvärdering.

– Jag anser att man utifrån diskussionen om bridreaktorn kan lära sig mycket om teknikdebatter, speciellt att teknikens innehåll behöver ifrågasättas. Om det byggs nya kärnkraftsreaktorer i världen så är det viktigt att ifrågasätta hur denna ska utformas, det är en fråga som inte helt får lämnas till tekniska experter, säger Maja Fjæstad i pressmeddelandet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev