Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför förbereder sig Kustbevakningen på den stora oljekatastrofen

Publicerad: 15 mars 2012, 12:17

Antalet oljeutsläpp i Östersjön har minskat kraftigt de senaste tiotalet åren, enligt Kustbevakningen. Samtidigt berättar man att man nu förbereder sig för stora katastrofer i framtiden.

Ämnen i artikeln:

HavÖstersjön

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är SVT Sydnytt som berättar om den postitiva trenden som Kustbevakningen upplever i Östersjön när det kommer till oljeutsläpp. Under en tioårsperiod har antalet oljeutsläpp till havs minskat kraftigt och dessutom har storleken på utsläppen minskat dramatiskt. År 2006 var det genomsnittliga utsläppet 185 liter. 2011 var den siffran 10 liter per utsläpp, i varje fall om man inte räknar med den stora oljeolyckan på Tjörn.
– När jag började flyga på 80-talet hade vi flera utsläpp om dagen, så är det absolut inte nu. Vi ser en väldigt fin utveckling, säger Lars-Erik Svärd som är flygkapten på Kustbevakningens moderna övervakningsplan som kan ta bilder på 30 kilometers avstånd.
Totalt gör Kustbevakningen 3000 övervakningstimmar från luften om året.

Samtidigt meddelar Kustbevakningen att organisationen har en stor oro inför framtiden. Skälet är den ständigt ökande trafiken med oljetransporter. De kommande tio åren beräknas fartygstrafiken öka kraftigt, inte minst oljetransporterna till Ryssland.
– Bornholmsgattet är som en flaskhals på väg in i Östersjön. Det är mycket trafik som trycks ihop på en liten yta, berättar systemoperatören Andreas Sundberg till Sydnytt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev