Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför förbjuds inte de cancerframkallande produkterna

Publicerad: 16 januari 2014, 10:49

Skidvalla, kläder, soffor och kromdetaljer inom bilindustrin är bara några av de produkter som innehåller farliga flourämnen av typen PFOA. Trots detta förbjuds de inte av EU.


Ämnen i artikeln:

Eu

PFOA-ämnena är cancerframkallande för människor och det finns undersökningar som visar att stark exponering för organiskt damm som innehåller PFOA kan öka riskerna för att drabbas hjärtsjukdomar och hjärtinfarkt.

Trots detta har ämnena inte förbjudits av EU rapporterar tidningen Ny Teknik. Starka lobbykrafter är en förklaring menar Helena Nilsson, kemiforskare vid forskningscentrum Människa-Teknik-Miljö, vid Örebro universitet.

– Det finns enorma ekonomiska intressen inom det här området. Det är extremt mycket pengar som står på spel eftersom ämnet är så effektivt. Men det är farligt, det visar forskningen nu.

PFOA har en unik förmåga att stöta bort såväl vatten som fett från olika ytor och det är det som gör det så populärt. Den globala kemikalieindustrin jobbar nu intensivt för att hitta ersättare till PFOA och man har börjat ställa om sin produktionen och istället använda liknande ämnen, men problemet är att inte heller dessa bryts ner i miljön.

– Däremot verkar ersättningskemikalierna inte lagras i kroppen på djur och människor, men vi vet inte hur de kommer att påverka oss på sikt och det är oroande, säger kemiforskaren Helena Nilsson.

Att PFOA är skadligt för människor och natur har forskarna vetat länge och EU-kommissionen har listat PFOA som en kandidat till kommissionens lista över ämnen som det finns "mycket stora betänkligheter" kring. Ämnet finns även med på Stockholmskonventionens lista över farliga ämnen. Det innebär att PFOA ska fasas ut i de länder som skrivit på konventionen. I Norge och Kanada har man redan förbjudit ämnena och liknande förbud är på gång i flera andra länder.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.