Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför försvann renarna från Antarktis

Publicerad: 21 Maj 2015, 05:02

I dag finns varken renar eller råttor på norra Antarktis. Här är orsaken.


Vid 1900-talets början tog norska valfångare med sig ett 20-tal renar för att ha som mat. Vad de inte hade räknat med är att renarna 100 år senare skulle förökat sig till 3000 renar. Renarna blev ett stort hot mot den biologiska mångfalden och därför fick svenska renskötare till uppgift att utrota djuren 2013, rapporterar Sveriges Radio.  

– Någonstans kan jag ju ändå tycka att det är sorgligt att alla renar är döda, säger Annica Länta från Jokkmokk som åkte till Sydgeorgien för att bevittna slakten.

Renarna var inte de enda djur som hotar norra Antarktis fauna. Med valfångarnas skepp kom också råttor som snabbt förökade sig till miljontals. Djuren har sedan dess hotat häckande fåglar. Därför har en insats gjorts att utrota råttorna med hjälp av giftigt pellets som spridits över ön. Det har redan gett resultat genom att den sydgeorgiska piplärkan återkommit till norra Anarktis.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.