Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför fortsätter Energimyndigheten satsa pengar på det kritiserade klimatprojektet i Uganda

Publicerad: 15 december 2017, 08:35

Foto: The Oakland Institute

Energimyndigheten fortsätter engagemanget i det kritiserade klimatprojektet med skogplantering i Kuchang i Uganda. Det berättar myndigheten för Aktuell Hållbarhet efter att en ny rapport visat att leverantören i Uganda inte klarat av den åtgärdsplan som Energimyndigheten tagit fram.


En ny rapport från Oakland Institute pekar på fortsatt allvarliga sociala problem i det norska klimatkompensationsprojektet med skogsplantering i Kachung, Uganda. Projektet drivs av det norska bolaget Green Resources och finansieras till stor del av den svenska Energimyndigheten.

Efter att missförhållandena i projektet uppmärksammades år 2014 beslutade Energimyndigheten, som är Green Resources enda klimatkompensationskund, att sätta fortsatta investeringar på is. För att lösa problemen satte Energimyndigheten upp en kravlista med tio åtgärder som Green Resources skulle uppfylla och tanken var att myndigheten i början av 2018 skulle avgöra om finansieringen skulle återupptas.

Oakland Institute har granskat situationen på plats i Uganda fram till augusti 2017 och organisationen hävdar i den nya rapporten att Green Resources inte lyckats uppfylla de krav som den Energimyndigheten ställt på företaget. Energimyndigheten säger dock till Aktuell Hållbarhet redan nu att myndigheten kommer att fortsätta sitt engagemang i projektet.
– Sedan vi blev uppmärksammade på problemen i projektet har förbättringar skett tack vare vår kravlista. Så genom att stanna kvar i projektet har vi kunnat förbättra villkoren för lokalbefolkningen runt plantagen. Vi kommer fortsätta att använda våra möjligheter att ställa krav och påverka utvecklingen i positiv riktning. Det vore inte möjligt om vi avslutade avtalet nu, säger Sara Sundberg, chef på klimatenheten på Energimyndigheten, till Aktuell Hållbarhet.

Läs rapporten ”Carbon Colonialism: Failure of Green Resources’ Carbon Offset Project in Uganda”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.