Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför fotograferas mårdhundar vid finska gränsen

Publicerad: 28 oktober 2010, 07:49

Länsstyrelsen och Jägarförbundet monterar upp över 100 kameror längs den svensk-finska gränsen. På det sättet hoppas man kartlägga och spåra upp invandrande mårdhundar.


Mårdhundarna vandrar in i Norrbotten från Finland och Ryssland. De är inte välkomna. Med sig tar de bland annat rabies och dvärgbandmask. Djuren är också mycket dödliga för fågellivet. Nu rapporterar Ekot om nya jaktmetoder, där kameror ska användas i kampen mot mårdhunden.

Kamerorna har monterats upp längs en fyra lång mil sträcka. Tanken är att de ska underlätta för jägare att hitta spår av djuren och avliva dem. Det kommer även att sitta lockbeten vid kamerorna så att mårdhundarna söker sig dit.

– Är det spårsnö så kan man följa spåren och då är det inga problem, men är det barkmark är det svårare för hundarna att spåra. Men eftersom vi har såpass många kameror så kommer mårdhunden förmodligen söka upp en annan kamera och då gäller det att hålla extra koll vid just det området, säger Viktor Medström till SR Ekot.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News